İngiliz Mastiff olarak da bilinen Mastiff, Molosser ve Alaunt ırklarının karışımıdır. İngiliz türüdür. Anglosakson dilince güçlü anlamına gelen masty kelimesinden ismini almıştır. Kökeninin genelini Molossianlardan aldığı bilinir. Alaunt cinsi baskın değildir. Molossian denilen kabile, bir Yunan kabilesidir ve bekçi-gözleme köpekleriyle ünlüdür. Roma savaşlarında bu köpeklerin Yunanlılara oldukça yardımı dokunmuştur. Dövüş ve savaş köpeği olarak bilinirler. Sonrasında bu köpekler av ve bekçi köpeklerine dönüşmüşlerdir. Ayrıca bunlar yarış köpeği olarak kullanılmışlardır. Aslan, boğa ve ayı gibi yırtıcı hayvanlar karşı bahis olarak sahaya çıkarılmışlardır.

1415 yılında Agincourt Savaşında Sir Peers Legh yaralamıştır ve Mastiff onu uzun süre düşmanlardan korumuştur. Bu olayın ardından Mastiff, Lyme Hall Mastiff olarak adlandırılmıştır.
İngiltere’de doğan ve gelişen Mastiff, Amerika’ya gemi ile götürülmüştür. Bu ihracatın ne zaman gerçekleştirildiği tam bilinmemekle birlikte 1800lü yıllarda olduğu tahmin ediliyor.
Bu hikayenin yanında Mastiff cinsi için anlatılan farklı hikayeler de vardır. Bu hikayelerin ikisi şu şekildedir:
Bugün dünya üzerinde yaşayan tüm Mastiff cinsi köpeklerin yüzyıllar önce Tibet’te ortaya çıkan Mastiff’ten geldiği düşünülmektedir. İlk Asyalı Mastiff olan Tibet Mastiffinin Milattan Önce 300lü senelerde Hindistan’dan Yunanistan’a götürüldüğü düşünülmektedir. Bu ihracatın emir eri ise Büyük İskender’dir.
Yunanlılar Mastiffleri arenada boğa, ayı ve aslan gibi yırtıcılarla dövüştürmüşlerdir. Bu şekilde Romalılar, Mastiff cinsini yakından tanıma fırsatı bulmuştur.
Mastiff sözcüğü Latincede masif anlamında olan massivus’tan gelir. Bu hikaye, çoğu uzmanın üstünde karar kıldığı hikayedir. Fakat İngilizler, bu konuda farklı düşünmektedir. İngilizce Mastiff’in, Fenike halkı tarafından Milattan Önce 500 dolaylarında İngiltere’ye getirildiğini söyler. İngiltere’den ise Avrupa’ya ve oradan da Amerika’ya yayılmıştır bu Mastiffler.
Popülaritesi dünya genelinde azalmış olsa da 20.yüzyıl başlarından itibaren Amerika’da artmıştır.
Küçüklüğünden itibaren sosyalleşmesi sağlanırsa ev hayvanlarıyla, diğer köpeklerle, çocuklarla iyi geçinir. Fakat genelde yalnız takılır. Cüssesi iridir ve kilosu ağırdır. Ağırlık bakımından en kilolu cins olduğu söylenebilir. Öyle ki 1989’da Zorba isimli bir Mastiff, Guiness Rekorlar Kitabına 143 kg gelen kilosuyla girmiştir. Geniş ağızları ve V şeklinde aşağı sarkan kulakları vardır.
Büyüklüğünden dolayı apartmanda yaşamaya uygun değildir. Bahçelerde koşmayı çok sever. Ayrıca açık havada yürüyüş yapmaya da bayılır.
Özelllikleri
Büyük cüssesine rağmen kibardır. Güvenilir yapısı vardır. Ailesini, sevdiklerini ve kendi bölgesini korumak dışında havlamazlar. Salya akıtabilirler.
Eğitim verilirken anlayışlı ve cesaretlendirici olunmalıdır. Eğitilmeye henüz yavruyken başlanılmalıdır. Eğitimlerinde süreklilik önemlidir. Bazı davranışları manasız bulduklarından dolayı yapmak istemeyebilirler. Bu sebeple genelde mantığa dayalı olan hareketleri göstermelisiniz.
Bakımı
Tüy dökme zamanlarında tarakla temizliği yapılmalıdır. Genelde hareketsiz olduğundan yumuşak yerlerde yatırılmalıdır. Böylelikle vücudunda yatmadan kaynaklı yaralar ve tutulmalar oluşmaz. Ömürleri genel olarak en çok 12 sene sürer. Obezite problemi yaşayabilir. Sıcak hava onlara göre değildir.