Maltese Terrier cinsi Malta Köpeği ya da Maltese olarak da bilinir. Irk olarak çok uzun yıllar öncesin ait olsa da günümüzde hala varlığını ve ününü sürdürmektedir. Bu cins, poodle ve spaniel cinsleri karıştırılmış ve yüzyıllar öncesinde İtalya’da geliştirilmiştir. İtalya’dan İngiltere’ye dönen Haçlı Seferlerinin şövalyeleri tarafından dünyaya dağıtıldığı düşünülmektedir. Genelde kadınların evcil hayvanlığını yapan bu cins, günümüzde çok ünlü evcil hayvanlardan ve yarış hayvanlarından biridir.

Maltese Terrier Özellikleri

Maltese Terrier, küçük boyutlu fakat güçlü kemikli köpeklerden biridir. Sırtı, yelere kadar uzanabilen beyaz kürk ile kaplıdır. Bu kürk genelde ipek gibi dümdüzdür. Kürkü 20 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Beyaz rengi bazı kişilere göre fildişini andırır. Kulakları uzun ve düşüktür. Genelde gözleri ve burunları koyu renk olur.

Sahibine karşı sadık, kibar, itaatkar, sevgi doludur. Duygusal ve zekidir. Doğru davranışları sonucunda ödüllendirildiğinde ve bu ödüllendirmeler onu sevindirecek şekilde olduğunda birkaç küçük numara öğretebilirsiniz.

Koruyucu köpektir. Hırsızlık, gasp, taciz durumlarında alarma geçer. Tehlikede olan kişiyi korumaya ve tehlike yaratan kişiyi tehdit edici ısırıklar ve havlamalarla uzaklaştırmaya eğilimlidir. Diğer cinslerle kolayca arkadaş olabilirler. Bazıları tuvalet eğitimini geç tamamlar ya da hiç tamamlayamaz. Yemek seçme huyları vardır. Çocukların sert tavırları karşısında hırçınlaşabilirler. Kapalı yuvalarda yaşamak için uygunlardır.

Cildi güneş ışınlarına karşı hassas olduğundan tüylerinin azalıp cildinin görünmemesine dikkat edilmelidir. Diş, solunum, göz ve sindirim problemleri yaşamaya eğilimlidirler. Ayrıca çok sıcak havalarda hastalanabilirler ve nemli ortamlar da onlara göre değildir.

Kuru köpek bisküvileri ve normal yemekleri gün içinde art arda tüketmesi, dişlerlinin sağlığını korumasında faydalıdır.

Maltese Terrier Bakımı

İpeksi kürkü muhakkak günlük olarak taranmalıdır. Ayrıca ağız ve göz çevresi de günlük temizlenmelidir. Kuru şampuanlamaya uygundur. Kulaklarının içinde uzayan tüyler devamlı kısaltılmalı ve kulağı temiz tutulmalıdır.

En az 15 yıl yaşarlar ve neredeyse hiç tüy dökmezler. Kiloları en fazla 5 kilodur.